uit ADO 103geleid bezoek aan "Chardonnay Meerdael" |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
In Leuven en omgeving doen enkele straatnamen ons vermoeden dat de er in de regio in
het verleden wijn is verbouwd, of zijn het straatnamen zonder betekenis? De Wijnberg,
Wijnpersstraat, Wijnbergstraat, Wijngaardstraat of andere. Vertellen ze iets over het
verleden? De Wijnpersstraat is meer dan zomaar een naam. Voorlopig laat de edele Hertog Godfried het oudste spoor na over de wijnwbouw in Leuven. Die gaat terug tot 1121 wanneer een wijngaard op de zuidhelling van de burcht van de Keizersberg wordt aangeplant. In Blanden lag een wijngaard, eigendom van de Sint-Geertruiabdij in Leuven. 1521 laat een spoor na van een wijngaard van de Priorij van Groenendael en de rekeningen van de kerk in Oud-Heverlee melden ontvangsten uit potten wijn. De wijnteelt kent in Brabant een bloei in de 14de en 15de eeuw. Het edele vocht van de wijnranken werd toen gekoesterd door alle rangen en standen. Duur graan, goedkope Franse wijn, de opmars van het bier, strenge winters en godsdienstoorlogen, vormen de cocktail van factoren die de Brabantse wijntelers de das omdoen. Leuvenaars weten dat Hagelanders sinds 1970 de draad van de wijnteelt terug opnemen. Meerdere telers trekken een genietbaar product op flessen. Met een beetje lokale steun bij de marketing wordt het stilaan een bekend product in de streek en de grotere regio. In 1994 start in Oud-Heverlee een wijnverhaal met Champagne-allures. Sinds jaren is Paul Vleminck zon beetje verliefd op de Champagnestreek en op de sprankelende flessen Champagne zelf. Na verkoop van het familiebedrijf met de mosterd en sauzen wil hij niet bij de pakken blijven zitten. hij kijkt ondertussen uit naar een mogelijke activiteit voor de toekomst. Een optrekje en werken in de streek zelf door het overnemen van een Champagnehuis stond
op de lijst van de mogelijkheden. Een radicale verhuis was niet vanzelfsprekend, de
Leuvense roots halen de bovenhand. De idee om het als eerste Vlaamse Champagneboer te
proberen nestelt zich meer en meer. Een zoektocht begint naar een stuk goede grond dat
vrijkomt en wijnbouw toelaat . Op zondag 26 september doen we het dit keer niet achter doechelen, maar maken we een wandeling door de wijngaard, tussen de ranken, gegidst met deskundige uitleg. We kijken naar de installaties en krijgen uitleg van wijnpers tot het eindproduct: de fles met etiket. Daarna nemen we echt de proef op de som met een glas Chardonnay Meerdael. De deelnemers kunnen dan ieder voor zichzelf uitmaken of deze wijn een beetje historie kan maken in de 21ste eeuw. Discussie over smaak is toegelaten. Dus: zondag 26 september Bijeenkomst en vertrek: 14.30 u |
![]() |