uit ADO 103

wpe75.gif (17753 bytes)Pootverdorie !!

Een eeuw

Landelijke Gilde

Haasrode

Sommige mensen dromen enkel ‘s nachts. Anderen durven wel eens overdag hardop dromen. Weer anderen dromen niet enkel in woorden en beelden, maar voegen ook de daad bij het woord. Uit dat soort hout is allicht het bestuur van de Landelijke Gilde Haasrode gesneden, want de Gilde, die zijn eeuwfeest tijdens het laatste weekend van augustus vierde, mag zich verheugen op een ploeg van enkele dynamische kerels.

Een honderdjarige moet in de bloemetjes gezet worden, letterlijk en figuurlijk, zullen deze kwieke jongens gedacht hebben en hij verdient het beste wat een mens op spiritueel, stoffelijk, sociaal en cultureel vlak kan presteren. Een mooi verzorgde eucharistieviering op zaterdagavond in een met bloemen en vruchten des akkers versierde kerk, luidde onder ruime belangstelling een weekend van eenvoudig maar hartelijk feestvieren in. Het orgelpunt van deze eerste avond was de inhuldiging van de ‘Pootefretter’, een +/- 6o cm hoog bronzen beeld, ontworpen door plaatselijk beeldhouwer Ad Wouters en in brons gegoten in de ateliers van May Claerhout. Na toespraken van de voorzitter, een eerste schepen die onze burgervader verving, een afgevaardige van de Boerenbond, uitreiking van eremedailles aan oertrouwe LG-leden viel het doek van het beeldje dat zijn definitieve plaats krijgt op de parking voor de gemeentelijke basisschool in de Armand Verheydenstraat. Het leuke boertje, knabbelend op een poot ( spreek uit : poèwet, = AN wortel) is naar levend (Haasroods) model geboetseerd. De man in kwestie woonde de plechtige inhuldiging bij en waarlijk: ‘t was ‘m, als twee druppels water. Of mijnheers lievelingskost werkelijk ‘ poekes mè of zonder èkkes’ is, laat ik in het midden, maar dat er een verhaal achter deze bijnaam voor die van Oose(= Haasrode) zit, laat zich wel raden. Er wordt namelijk verteld dat na een mislukte aardappeloogst de mensen van Haasrode zich van pure armoede in leven gehouden hebben met het eten van wortels die normaal voor het vee en de varkens bestemd waren. Een stukje folklore dus in beeld gebracht.

Nog meer volks vermaak kwam zondag aan bod, want in de namiddag trok een stoet van praalwagens door het dorp, honderd jaar landelijk leven uitgebeeld door jong en minder jong:

de pastoor, de nonnen, de ‘staminee’, het boerengezin, de school, enz… Fanfare en vendeliers zorgden voor vrolijke en acrobatische noten. En niet te vergeten: de grootste aller pootefretters, Mie Poot, voor de gelegenheid helemaal in ‘t nieuw en met een grondige face-lift. Een prachtig staaltje van broederlijk en zusterlijk samenwerken binnen het verenigingsleven van een dorp. Natuurlijk bleef het niet bij zien en gezien worden, maar ook het gerstenat vloeide rijkelijk en dat er op de barbecue wel wat anders dan worteltjes geroosterd werden, kan je wel raden. Onder een stralende zon en nog volop in vakantiestemming was het genieten bij pot en pint, rommelen op de rommelmarkt en zich uitleven in allerlei volksspelen, kortom landelijk leven op de vooravond van de milleniumwende.

Landelijke Gilde Haasrode, een eeuw jong en nog lang niet uitgeteld. Zolang mensen dromen van heksentochten, kerstboomverbrandingen, teer-en andere feesten, ernstige en minder ernstige voordrachten, kook- en snoeilessen, zullen er wel altijd mannen met poten (= géén wortels) aan hun lijf, hersens in hun kop en een hart voor het vereniginsleven zijn die deze dromen in daden omzetten


Lezersreactie

 Zoals zovele andere dorpsbewoners van Haasrode heb ik ook het laatste nummer van Achter d’oechelen gelezen. Ook het artikel “Pootverdorie, één eeuw Landelijke Gilde in Haasrode!” Ik was echter nogal verbaasd erin te lezen, en ik citeer: “en niet vergeten de grootste aller pootefretters, Mie Poot, voor de gelegenheid helemaal in het nieuw en met een grondige face-lift”. De reus die mee in de stoet opstapte was namelijk niet Mie Poot, maar wel De Kluizenaar, eigendom van De Radijs (onze vereniging van biologische hobbytuinders, gesticht in 1978 ) Hij was wel in ‘t nieuw en had ook enigszins een face-lift ondergaan, maar om hem in Mie Poot te veranderen is er nog heel wat meer nodig. De Kluizenaar heeft namelijk zijn bult op zijn rug. De reus Mie Poot is eigendom van de Bond van Grote en Jonge Gezinnen van Haasrode. Ik vond het wel spijtig dat zij niet mee opstapten in deze toch wel indrukwekkende stoet. Maar ja, dat zijn onze zaken niet. Nu, wat dat artikel betreft, missen is menselijk, maar ik vind toch dat ik dat even moest rechtzetten. Nog het allerbeste met Achter d’oechelen.
                                      (lezersbrief van René Winters , voorzitter van De Radijs )