spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

  
   de topogids GR512

spacer.gif (820 bytes)

uit ADO 119:

GRatis, GRoen en GRenzeloos: 

het GR pad door ons dorp

spacer.gif (820 bytes)
Wie al eens zijn benen wilde strekken in het Meerdaalwoud of andere plekjes natuurschoon heeft ze zeker al bemerkt: de wit - rode verfstreepjes op palen, bomen, huizen of wat dan ook. Een streepjescode voor boswachters ? een nieuw bosspel van de chiro ?

Niets is minder waar. Wie deze streepjes volgt, wandelt langs een wandelpad uitgezet door de vereniging “Grote Routepaden”. Het gaat hier wel om lange-afstandswandelpaden die van noord naar zuid, van oost naar west dwars door Europa voeren.
Met het uitzetten van deze routes werd in 1947 begonnen door Franse natuurliefhebbers die wegeltjes uitzochten die ver van grote steden en industriegebieden door de fraaiste landschappen liepen. Leden van de vereniging "Grande Randonné” ontwierpen een even simpele als efficiënte bewegwijzering gebaseerd op rood-witte streepjes. Later werden boekjes met landkaarten en een nauwkeurige beschrijving van de gemerkte routes uitgebracht.
In 1959 kreeg de vereniging navolging in Wallonië en in 1977 gingen ook de Vlamingen meedoen. Zo ontstond een eenvormig bewegwijzerd netwerk van ruim 50.000 km GR paden dat zich uitstrekt van Nederland tot in het Spaanse Catalonië. Het voornaamste Grote Routepad in België is de GR 5 en dit pad loopt van de Noordzee via de Ardennen en Luxemburg tot in het zuiden van Frankrijk. U kunt dus echt te voet trekken van de Noordzee tot de Middellandse zee en dit door de fraaiste delen van Zuid-Nederland, België en Frankrijk! Later heeft men talrijke andere GR paden afgetakt van deze GR 5. Het pad GR 512 komt via Bierbeek onze gemeente binnen en loopt dan langs de zuidrand van Mollendaalbos en Meerdaalbos naar het centrum van St.- Joris- Weert. Dan loopt het pad verder door het Zoniënwoud, waarna men verschillende richtingen uitkan: Parijs , Arras, Luxemburg…. Wil je dit soort paden bewandelen, dan hoef je echt geen doorwinterde wandelaar te zijn. Je volgt gewoon de wit- rode verfstreepjes en het gaat als vanzelf. Waar je aan een wegsplitsing komt, worden de tekens dubbel aangebracht. Je moet dan wel links of rechts uitkijken naar de volgende markering. Vind je een rood - wit kruis op je route, dan betekent dit dat je op een verkeerde weg zit, en moet je terug naar de vorige markering. 

Met 170 zijn ze, de vrijwilligers die de GR paden in Vlaanderen onderhouden. Wij gingen even praten met Jos Brems uit Haasrode, die het traject Boutersem – Loonbeek (uitstekend) onderhoudt.
  Jos Brems

Jos Brems: “ 29 km is dat, maar reken maar maal twee, want de route moet in beide richtingen evengoed aangeduid zijn, dus moet je altijd heen en weer bij het onderhoud. Alleen zo kan je correct inschatten of een wandelaar die hier voor het eerst komt de bewegwijzering duidelijk vindt. Je moet rekenen dat je op één dag slechts 5 à 6 km kan bijwerken. En altijd is er wel wat bij te werken, een boom werd omgehakt, een weidepaal werd vervangen, enz Dat we de route echt moeten omleggen, komt niet zo vaak voor, maar het gebeurt wel. Zo werden bepaalde wegeltjes in het bos al gespaard, op vraag van de boswachters, en stappen we nu dwars door de Doode Bemde, een hele verbetering tegenover de oorspronkelijke route. Gelukkig hebben we hier geen last van vandalisme. In de Ardennen gebeurt het wel eens dat we bijgeschilderde tekens vinden, die dan uiteraard plots, in the middle of nowhere, ophouden. Het werk van jagers?

Maar het is leuk “werk”. Ik doe het al van in 1991, toen ik met pensioen ging. Vrouw Lieve is natuurlijk ook al lang besmet geraakt door de wandelmicrobe. En ja, soms denk je wel eens, voor wie doe ik het allemaal? Want veel wandelaars kom je echt niet tegen. Maar dan, als ik eens een zeldzame keer gids speel, dan merk ik hoeveel mensen schrik hebben om te verdwalen. Sommigen durven echt geen 200 meter onbekend terrein over!

Nu, nogal logisch, in vakantielanden zoals Frankrijk, kom je veel meer wandelaars langs de GR paden tegen, maar toch, ook hier is ons imago verbeterd. Vroeger werden we misschien beschouwd als overjaarse scouts, nu is het ‘bon ton’ een dagje te gaan stappen of fietsen.”


Dat hadden we nog niet vermeld: de vzw begon een tiental jaren geleden samen met Toerisme Vlaanderen ook met de uitbouw van de “Landelijke Fietsroutes” en de “Fietsroute Vlaanderen”

De 25-jarige vereniging heeft een cadeau klaar voor haar jubileum: De bladen “Wandelen Recreatief” en “Fietsen Recreatief” worden vanaf januari 2003 één tijdschrift: “Op weg”. 
Ook het Vlaamse gedeelte van de GR Amsterdam-Antwerpen-Brussel-Parijs is nu helemaal klaar.
Voor de meeste GR trajecten heeft de vereniging topogidsen uitgegeven. Deze boekjes bevatten niet alleen een duidelijke stafkaart met de route in overdruk, maar ook een routebeschrijving, de overnachtings- en bevoorradingsmogelijkheden, gegevens over het openbaar vervoer, suggesties voor ééndagswandelaars, afstands- en tijdstabellen, nuttige adressen enz. De topogids van de GR 512 “Vlaams-Brabant” beschrijft de 175 km lange route door het Hageland, door onze grote Brabantse bosgebieden en valleien, door het traditierijke Pajottenland, langs de Dender tot over de “Muur” van Geraardsbergen. 
Zin om uw eerste voetstappen op een GR pad te zetten? Pik eens in op het GR pad te St.- Joris- Weert en wandel zo tot Tervuren (11,6 km) of tot het station van Bosvoorde (27,8 km).In beide gevallen kan je gemakkelijk terug met het openbaar vervoer. Doen!

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) spacer.gif (820 bytes)

De doortocht van de GR 512 door onze streek.
Alle inlichtingen: 
Grote Routepaden vzw, 
Van Stralenstraat 40, 2060 Antwerpen Telefoon 03/232.72.18 of via de website www.groteroutepaden.be 
Email:  info@groteroutepaden.be

spacer.gif (820 bytes)