spacer.gif (820 bytes)
Te voet door Oud-Heverlee dorp, en dat zonder teveel in de Dijle of in het bos te belanden. Zou dat kunnen? 
Een bloedwarme zonnige zomerfeest-zaterdagnamiddag in Oud-Heverlee begin september. 0p het perron van het stationsgebouw aldaar staan er z’n zeventig  volwassenen (sommige in overlevingskledij), een grote massa kinderen (met wandelwagens) en een kleinere menigte honden (waarvan enkele wilde) klaar om dit eens uit te proberen... 
spacer.gif (820 bytes)

Te voet door Oud-Heverlee

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)Met behulp van de computer was op papier een ronde uitgezet van zo’n 8 kilometer waarbij de kerk telkens netjes in het midden werd gehouden en bij aankomst bij het parochiehuis de nodige streekbieren (en andere geneugten) klaarstonden. 
Het lukte, maar het verschijnsel ‘voetwegen’ is in ons dorp toch niet meer zo’n gangbaar begrip, vooral vanwege de vele villa’s met weelderige tuinen, grote hekken (hier kwaak ik) en deftige wegen voor onze automobielen.

spacer.gif (820 bytes)
spacer.gif (820 bytes)

Te voet door Oud-Heverlee

Volgens de tabel van de gemeente bestaan er in Oud-Heverlee dorp vijf (u leest het goed: 5) frequent gebruikte voetwegen die binnenkort ook jaarlijks onderhouden zullen worden en een bordje met nummer krijgen:

nr. 15 tussen de Broekstraat achter de kerk langs het saunahuisje, lopend tot aan de Weidestraat vlak bij de koebrug waar je onder doorloopt om het Dijledal te betreden. Dit mooie wandel- en fietswegje werd een aantal jaren geleden door de gemeente verhard en is een heerlijke doorsteek naar de Weidestraat, een NMBS wegje langs het spoor dat echter niet onderhouden wordt.
nr. 43 is het bekende paadje tussen de Dorpsstraat en de Francis Crabbéstraat langs de serviceflats “De Mozaïek”, veel gebruikt door kinderen om door te steken naar een van de scholen.
nr. 42 loopt tussen de Boslaan en de Winkelweg en mondt uit in de Fazantenlaan, een vroeger deel van deze voetweg is nu een rijweg geworden. Aan het eind van de Fazantenlaan loopt voetpad 42 weer verder naar de Vaalbeekstraat. Ook nr. 41 bestaat nog (niet vermeld op de gemeentelijst, maar wel ingetekend op de atlas der voetwegen), die doorsteekt van de Fazanten- en Patrijzenlaan naar de Vaalbeekstraat, dichter bij de Waversebaan. Ook dit pad wordt veel gebruikt.
nr. 51 is een heel mooi smal wandelpaadje dat dwars door het groene veld loopt van het einde van de Eikenlaan naar de Linderonde in Heverleebos
En dan bestaat er nog een ongenummerd paadje lopend van het einde van de Dennenlaan naar de Fonteinstraat. Het paadje is eigendom van de gemeente en zal een naam krijgen.

Volgens de milieuambtenaar van de gemeente staan alle andere voetwegen hieronder vermeld niet in de atlas der voetwegen uit 1841 en kunnen dus ook niet als officieel voetpad erkend worden. Maar niets belet u er uitgebreid gebruik van te maken zodat ze vanzelf in stand worden gehouden. Misschien, ooit, komt het zo nog tot een officiële erkenning en komt er een bordje (wij geven de voorkeur aan een prozaïsche naam in plaats van een nummer!).

Deze dorpswegeltjes moet u beslist eens ontdekken:
1) Aan het uiteinde Kerselarenlaan loopt een klein paadje tussen twee nieuwbouwwoningen door naar de Weidestraat. Volgens de stedenbouwkundige dienst van de gemeente is dit wegje ooit overgedragen aan en eigendom van de gemeente. Het kan wellicht een bordje met nummer krijgen?
2) In de woonwijk bij het station: doorsteekwegje langs een grasveld tussen de Esdoornlaan naar de Meidoornlaan en de Acacialaan, onderdeel van de verkaveling. 
3) in de Fonteinstraat: voetweg in het verlengde van de Weidestraat vlak langs de linkergevel van huis nr. 22 met twee mogelijke doorsteken naar de Vandezandestraat. Ook dit wegje zou door langdurig gebruik openbaar zijn geworden. Interessant detail: vanuit dit wegje loopt nog een ander voetpaadje, naar rechts door een groen binnengebied over een houten brugje richting de Dorpsstraat. Je kan er oog in oog komen te staan met geitjes en ezeltjes. Het pad loopt dood op een privé tuin. Statuut voorlopig onduidelijk.
4) Nog in de Fonteinstraat: langs de tuin van huis nr. 80 naar het insteekwegje in de Blokkenstraat: volgens de gemeente loopt dit wegje (grotendeels?) over privé-domein en kan het aldus nooit als openbaar beschouwd worden. 
5) Aan het einde van de doodlopende Graetboslaan (zijstraat Waversebaan), tussen huizen nrs. 7 en 8 richting de Beukendreef: de Graetboslaan is eigendom van de bewoners. Hoe dit wandelwegje in aktes wordt beschreven, moeten we eens nagaan.
6) Het kerkwegje van de St.-Annakerk tot achter aan de parochiezaal is wellicht eigendom van de Dekenij, maar wordt in de praktijk door iedereen gebruikt.
7) Tussen de Groenstraat en de Don Boscolaan loopt een boswegje dat wat verder vertakt langs het spoor: naar links achter Don Bosco uitmondend in de Rozenbergstraat; naar rechts tot aan de Korbeekdam- en Bogaardenstraat (station), met in de winter prachtige vergezichten op de Dijlevallei en de heuvels achter Korbeek-Dijle. (eigendom NMBS?)

We lanceren hierbij een oproep aan alle lezers om ons te laten weten welke andere (voet)wegen die in dit relaas niet vermeld worden nog bestaan en gebruikt worden!

meer info: dossier voetwegen op deze website
spacer.gif (820 bytes)
spacer.gif (820 bytes)

Nog enkele bevindingen: 

 In de Fonteinstraat zou er best eens een voet/fietspad langs de rijbaan aangelegd worden, want het is daar gevaarlijk stappen tussen de brandnetels en we werden bijna letterlijk van de weg gereden door razend automobielverkeer. 
· In het Winkelveld is de strijd tussen voetwegen en villa’s nog niet helemaal gestreden maar de laatsten lijken toch te winnen. 
· De Ruitersweg is van voetweg omgezet in een autoluwe straat, maar het kan er nog mee door als wandel/fietspad. 
· Aan het weggetje van Don Bosco langs het spoor naar het station moet dringend eens een snoeischaar passeren, want anders kan je er volgend seizoen niet meer door. 
· De wijk tegenover het station (‘De Wijk’) is een voorbeeld van goede stedenbouwkundige planning, helaas uniek voor onze gemeente.
· De Bogaardenstraat - nochtans de aangewezen wandel- en fietsweg om de trein te nemen - is op één plaats beangstigend smal en zonder voetpad. Op klaardichte dag is het hier al écht gevaarlijk, maar in het donker nog veel meer.  
Werk voor de gemeente!spacer.gif (820 bytes)
spacer.gif (820 bytes)