spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes)Uit ADO 138

de gastrubriek van de moderne allochtoon

Electrabel, het is uw energie

spacer.gif (820 bytes)
 

 

 

 


Beste lezers, ik begon schrik te krijgen. Mijn laatste bijdragen aan ADO maakten het warm onder mijn voeten. Nochtans ik draag in de zomer altijd Teva’s met voldoende luchtcirculatie, daaraan kan het niet liggen.  Probeer ik eens wat leven in de brouwerij te brengen (in Hoegaarden kunnen ze dat trouwens al niet meer, maar dit volledig terzijde) en prompt word ik au serieux genomen door toch wel geletterde mensen als de VKT.  Ik vreesde al dat mijn poging om een Panamarenko naar Oud-Heverlee te halen helemaal zou  mislukken. Ik heb immers geen graad behaald in marketing en communication management. Zou ik op een zere teen hebben getrapt: kan je wel voor hebben als drager van Teva’s. Maar wonder boven wonder: er staat nondejandorie een Panamarenko look-a-like-duikboot op de vijver in het kader van kunst-op-het-water. Ze selecteerden mijn geliefde kunstenaar dus toch ondanks de dreiging in hun reactie op mijn artikel.
Nu is het nog kwestie van deze duikboot op de plaats van de paddestoel te krijgen en we zijn waar we moeten zijn. Ik start alvast mijn lobbywerk middels de kijkersvraag in de rubriek van ROB-tv: moet de duikboot de paddenstoel vervangen, ja of ja ?

Nu, dit alles volledig terzijde en over tot de orde van de dag. Je hebt het waarschijnlijk allemaal wel eens meegemaakt. ’s Morgens rond 6u30 gerommel op straat, gedonder van zware camions, gedreun van een zware  pneumatische breekhamer (ik ken deze term omdat dit apparaat toevallig nieuw in de Gamma-krant staat, zo leert een mens nog iets bij). En je gaat kijken en fiets- en voetpad liggen open voor een nieuwe gasleiding of telefoonkabel of internetglasvezel. In deze tijden van directeurs ‘marketing en communicatie’ verwacht je minstens op veertien manieren te worden geïnformeerd, maar deze ‘openleggers’ komen even plots als de belastingsbrief. Onaangekondigd maar steeds te verwachten. Het was voor de gas dat het was: Electrabel. En sindsdien versta ik eindelijk hun slogan: Electrabel, het is jouw energie. Het was inderdaad mijn energie.
 

spacer.gif (820 bytes)


Ten eerste: de straat  lag nu open en we dachten van: ah ja, laat ze dan even de gasleiding doortrekken tot in onze garage, dan hebben we ook gas. Het is  immers geweten dat voor een nieuwe man wokken op een gasvuur toch veel echter is dan op een elektrisch vuur.  Ja, de midlife-crisis kan je als man overwinnen door te kiezen  tussen: een moto, het aanleggen van een vijver en gastronomie. En zonder gas geen gas-tronomie. Om de koe bij de horens te vatten heb ik  daarom onmiddellijk aan de openleggers, echte allochtonen,  gevraagd of de gas kon worden doorgelegd tot in ons huis. “Wij weten van niets.” Dan maar naar Electrabel gebeld. Na het verplichte: al onze lijnen zijn bezet, gelieve aan uw toestel te blijven; voor abonnementen druk 1, voor meldingen druk 2… , kom ik uiteindelijk aan  9 en de rubriek alle informatie, maar zelfs daar kon men mij niet dadelijk helpen. Men zou mij terugbellen want er moest worden  opgezocht welke resource senior management regio-responsable een antwoord op mijn vraag  kon geven. Vroeger was dat anders. Toen hoorde je als je belde op de achtergrond roepen: “Is de Jules hier, ’t is de zoon van Jef die belt met een vraagske”, maar dit volledig terzijde. Geen direct antwoord dus en omdat ondertussen de buizenleggers al aan het werk waren en het te goed vooruit ging nog eens teruggebeld. Goed, om een lang verhaal kort te maken: toen onze resource senior management regio-responsable – vriendelijk daar niet van – terug belde, waren de toeleggers al langs geweest en was  de put toe. Blijkbaar doet men dat ook niet: dadelijk een leiding verder leggen. Eerst moet een put toe om hem nadien terug te kunnen openmaken. Van een lijding gesproken.
 
spacer.gif (820 bytes)


Ten tweede: de toeleggers hadden hun werk niet goed gedaan. De rooster voor de afwatering die dwars over de straat ligt, kwam los te liggen zodat er een zeer gevaarlijke situatie ontstond, vooral voor fietsers. Er was een  gapende kier van 10 centimeter tussen de rooster en de betonrand. En  nadat de camion van de huisvuilomhaling langs kwam (ze hebben onder mijn invloed ook hun slogan veranderd van ‘uw houvast in deze regio’ naar ‘uw smijt weg in deze regio’, zie één van mijn vorige artikels), was er sprake van een totale perte totale. In het kader van burgerzin, zelf fietser zijn, stichtend lid van de plaatselijke damclub en teveel aan energie belde ik toen naar de gemeente. “We zullen het doorgeven aan de bevoegde persoon.” We zagen niet direct de bevoegde persoon langskomen  en hebben enige tijd later nog eens terug gebeld en gemeld dat het toch wel zeer gevaarlijk was en ze eventueel een minder bevoegde persoon konden langs sturen.  Electrabel, het is inderdaad uw energie en telefoonrekening. En er kwam toen wel snel reactie, in vier fazen. Faze één: er komt iemand kijken. Fase 2: twee werkmannen zetten de straat af met dranghekkens. Fase 3: een werkman plaatst een verkeersbord. Toen we hem vroegen of de herstelling lang zou duren: Wij weten van niets. Fase 4: uiteindelijk werd de rooster geteld en hersteld.
 
spacer.gif (820 bytes)

 


Ten derde: ondertussen hadden we nog altijd geen gasaansluiting. En het blijkt dat je  geweldig gestudeerd moet zijn om daar informatie over te krijgen. Nu  heet hun blad ‘Energiek’: Electrabel Energy plus en Optimiser en Connect en kortingen en bestendige opdrachten, transparante prijsbepaling en percenten. En de aansluiting is gratis maar kost dan weer 800 euro.
 

spacer.gif (820 bytes)
 


Maar nog was onze energie door Electrabel nog niet uitgeput. Ten vierde kreeg ik  ongevraagd, werd ik dus ver-gas-t op  tal van telefoontjes op de meest ongepaste momenten. Tijdens het eten dus van vriendelijke marketeers om deel te nemen aan een enquête over energievoorziening, om over te schakelen van leverancier, om te vragen of je dan wel Nuon dan wel Electrabel meest sympathiek vond, om aan een wedstrijd deel te nemen… En brieven en post en virtuele economie. Ik kreeg zelfs  het aanbod dat als ik zou intekenen, ik er een gratis verzekering voor repatriëring uit Patagonië zou bij krijgen. Maar eigenlijk was ik veel meer gebaat met een enkel eenvoudig telefoontje met: kijk, dit moet je doen voor je aansluiting en ik zal dat aanbieden aan een goede prijs. Het lijkt wel of de ene hand niet weet wat de andere doet. Nu ben ik eens iemand waarvan de resource senior management regio-responsable weet dat ik klant wil worden.

Vroeger dan moest ge gewoon Jules bellen en als hij er was, dan was het simpel.


                                              Gerritspacer.gif (820 bytes)

spacer.gif (820 bytes)