spacer.gif (820 bytes)

Uit ADO 145


Waar vind ik verdorie
die Fairtrade in mijn gemeente?

spacer.gif (820 bytes)

Dertig procent van de Vlamingen vindt fairtrade belangrijk en ‘koopt wel eens iets’. Bij intellectuelen en kaders ligt de lat op 50%, dus in Oud-Heverlee is er een mooie basis voor massale consumptie van fairtradeproducten.
En waar vind ik die dan wel? In de wereldwinkel op de Naamsesteenweg in Heverlee of bij Fair Trade Original (naast D-Store) in Bierbeek? Niet zo evident blijkt…

De koene trekkers van het idee om van Oud-Heverlee eindelijk ook een FairTradeGemeente, met label en plakkaat en wimpel te maken, gingen op pad en ondervroegen winkeliers en cafés en resto’s en scholen.

spacer.gif (820 bytes)
Op zoek
naar Fairtrade

Proxy Delhaize in Sint-Joris-Weert spant absoluut de kroon met 20 fairtradeproducten (naast 80 bio-producten) waarvan zelfs 5 bio-fairtrade. Het zijn vooral koffies en koffiepads (biofairtrade) en thee en choco – bananen – suikers – ananas – cashewnoten – avocados – fruitsap – peperbolletjes en een heel lekkere witte wijn en een mooie volle rode wijn uit Chili.
“Ik vind fairtrade heel belangrijk in ons assortiment” vertelt de fiere zaakvoerder Chris Declerq ons: “Het gaat om de waarde van eerlijke en transparante handel met arme landen via cooperaties en kleine boeren die een eerlijke en stabiele prijs krijgen” en voegt hij toe:
“Het is ook belangrijk als symbool en stuwende kracht voor de zo noodzakelijke duurzaamheid”.
Het fairtrade-assortiment stijgt overal; het gamma bio-producten stijgt nog sneller en bio-fairtrade zit enorm in de lift. Proxy Delhaize voerde zelfs een veertiendaagse ”bio fair trade eco“ promotie-actie van 2 tot 15 oktober.

En buiten de Proxy? Eén enkele thee in ‘art café’ naast het station van Sint-Joris-Weert en een sporadische suiker in restaurant ‘De Bibliotheek’ in Vaalbeek.
En verder in de scholen en cafés en bij drankslijters? Weinig of ja eerder niets. En hoe lost de bewuste consument dan zijn aankoopprobleem op? Via het werk of via voedselteams of via de wereldwinkel op de markt in Heverlee of in de Colruyt?

spacer.gif (820 bytes)
Oud-Heverlee:
FairTradeGemeente?

De consument mort en mort. Daarom dus zet ook Oud-Heverlee in op het label van FairTradeGemeente. Bierbeek en Herent en Leuven zijn het al. Ze pronken met het label en de titel en de ereplaats en dit via 5 uitdagingen: de gemeente zet er zich achter, winkeliers zetten fairtrade in de kijker, de pers bericht erover, een ijverige trekkersgroep sleurt eraan en het zesde criterium wil vooral duurzaam aankoopbeleid promoten (hout en papier en bio-appels in de appeltaarten enz).

Dat kan ook in Oud Heverlee. Hoe? Door alle verenigingen en scholen en cafés en winkels te overtuigen om minstens 2 fairtradeproducten in de kijker te zetten en in hun gamma op te nemen: een fairtradereceptie op de gemeente of biofairtrade-chocomelk op school. Of met fairtradekoffie en wijn op het steakfeest van de voetbal.
Of met minstens 1 koffie en 1 thee op de kaart van elke taverne of resto. Ja, het kan. En ja, de consument wil het. Zo, dus met z’n allen maar vragen op café of in de Spar “voor mij liever fairtrade of ik wil product X van fairtrade’” en liever nog “doe maar lekker biofairtrade”, want eerlijk en duurzaam duurt echt wel het langst...

Griet, Josje, Jessa, Lieven en Jan

spacer.gif (820 bytes)
De 6 criteria voor
een FairTradeGemeente


Om de titel van FairTradeGemeente te krijgen, moet jouw gemeente voldoen aan de volgende zes criteria. Wanneer al deze criteria bereikt zijn, wordt de titel plechtig uitgereikt.

I Het lokale bestuur
Het lokale bestuur keurt een resolutie goed die fairtrade steunt en beslist om koffie en nog minstens één ander product dat gecertificeerd is door Max Havelaar, aan te kopen voor vergaderingen, op kantoor en in de cafetaria’s. Verder verplichten ze zichzelf om het bewustzijn rond fairtrade op regelmatige basis te promoten via hun eigen informatiekanalen en andere lokale media.

II Winkels en Horeca
Minstens twee fairtradeproducten moeten duidelijk beschikbaar zijn in de plaatselijke winkels. Fairtradeproducten moeten ook geserveerd worden in de plaatselijke horeca.
Er zijn objectieven vooropgesteld per aantal inwoners. De winkels en horecazaken moeten communiceren over het feit dat zij fairtradeproducten verkopen of serveren.
Een handleiding ter ondersteuning voor dit criterium kan je hier downloaden of bestellen.

III Bedrijven en organisaties
Fairtradeproducten worden gebruikt door een aantal lokale bedrijven en organisaties (scholen, verenigingen, kerken, enz). Op deze plaatsen worden educatieve campagnes georganiseerd om de kennis over en de betrokkenheid met fairtrade te vergroten.

IV Media-aandacht
Het verkrijgen van media-aandacht voor de campagne. Telkens er een nieuw criterium bereikt is, wordt de pers ingelicht, een evenement kan georganiseerd worden bij het behalen van de titel, en een strategie moet ontwikkeld worden om de campagne lang in het nieuws te houden. Hierdoor bereikt men een groot deel van de bevolking en voelen lokale handelaars en organisaties zich gewaardeerd voor hun engagement.

V Trekkersgroep
Er is een lokale trekkersgroep actief die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen.
Nadien zorgt hij voor de continuïteit van de FairTradeGemeente. Hierbij is de groep verantwoordelijk voor een jaarlijkse beoordeling waaruit moet blijken dat de gemeente nog steeds aan de zes criteria voldoet.

VI Duurzame productie en consumptie
Om FairTradeGemeente te worden, lanceert men in de gemeente een nieuw initiatief dat lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten thuis, op de werkvloer en op openbare plaatsen aanmoedigt.
Er wordt over dit initiatief duidelijk gecommuniceerd.
Om de titel te behalen én te behouden wordt ofwel een meerjareninitiatief opgestart, ofwel een kortlopend project met garanties dat er jaarlijks een nieuw initiatief zal genomen worden ter bevordering van het lokaal en duurzaam consumeren en produceren.

spacer.gif (820 bytes)