Voor FB heeft veiligheid een dubbele betekenis: de sociale veiligheid en de verkeersveiligheid.

Zich veilig voelen in de gemeente is uiterst belangrijk. Het bepaalt immers in grote mate of de bevolking zich ook echt goed voelt waar ze woont.

Het feit dat Fusiebelangen aandacht heeft voor veiligheid, hoeft daarom niet onmiddellijk te betekenen dat het vandaag de dag onveilig is in de gemeente. Maar zoals FB vaak zegt: "met Fusiebelangen, altijd maar beter".

"Beter" betekent in dit geval dat er een aantal uitdagingen staan te wachten en dat FB hierbij duidelijk de voortrekker wenst te zijn.

Een veilige "thuis"

We lezen het dagelijks in de krant: inbraak, carjacking, bedreigingen in de eigen woonst. Ook onze gemeente blijft niet van dit leed gespaard. Iedereen kent dan ook wel iemand waar zoiets reeds is voorgevallen.

Fusiebelangen wil dit in de toekomst zoveel mogelijk vermijden. En hoe gaat FB dit doen?

Fusiebelangen zal zorgen voor een degelijke informatiecampagne. Voorkomen is immers nog altijd beter dan genezen. Enkele eenvoudige, nuttige en vaak kosteloze tips zullen ruim worden verspreid. Vervolgens zal de gemeente, en dit in samenwerking met politie en rijkswacht, een sensibiliseringscampagne voeren voor de beveiliging van de woningen, door lukraak gekozen woningen te toetsen op hun beveiliging.

Fusiebelangen zal blijven zorgen voor een regelmatige politiecontrole wanneer de inwoners voor een iets langere tijd van huis zijn. Dit gebeurt nu reeds op aanvraag van de inwoners en de controle functioneert zeer goed. Fusiebelangen zal tevens onderzoeken of advisering door of samenwerking met deskundige beveiligingsfirma's mogelijk is zodat iedere inwoner de kans krijgt om tegen betaalbare prijzen van de eigen woning ook een beveiligde thuis te maken.

Er kan niet genoeg de aandacht worden gevestigd op de preventie. De preventieacties van de politie gebeuren best in samenwerking met de bevolking, de scholen, de jeugdverenigingen, de culturele organisaties. Zij kunnen gaan over de wijze waarop de woningen kunnen beveiligd worden, of zij kunnen het graveren van waardevolle voorwerpen stimuleren of de aandacht vestigen op risicosituaties.

De gemeente zal in samenwerking met de politie en de bevolking een globaal gemeentelijk sociaal veiligheidsplan uitwerken, waarin de preventie een belangrijk aandeel zal vormen.

De rol van de gemeentepolitie

Fusiebelangen hecht bijzonder veel belang aan de aanwezigheid van professionele, vriendelijke, doch kordate agenten in de gemeente.

"Professionaliteit" vergt een goede opleiding, een degelijke selectie, een voldoende bezetting en een aangepaste uitrusting. Nieuwe aanwervingen door de gemeente zullen het korps moeten versterken; een nieuwe locatie moet als uitvalsbasis dienen en rollend en ander materiaal zal volgens noodzaak worden aangekocht.

"Vriendelijkheid" vloeit voort uit mensenkennis. Kennis van de gemeente en van haar inwoners en ook kennis van de politiediensten zijn zeer belangrijk voor het wederzijdse vertrouwen. Ongekend is onbemind: informatie dus niet alleen door maar ook voor de politiemensen.

"Kordaat zijn in de aanpak " wordt door iedere inwoner gevraagd. Fusiebelangen wenst een dergelijke kordate aanpak te ondersteunen, maar ... dit betekent ook dat de bevolking zelf zich aan de regels houdt.

Fusiebelangen wil de rol van de wijkagent opnieuw beklemtonen. De wijkagent moet zichtbaar aanwezig zijn in de wijk en de buurt. Voor administratieve politietaken zal specifiek administratief personeel worden ingezet, zodat de wijkagenten meer tijd kunnen vrijmaken voor hun taken en opdrachten, zoals preventieve controle, informatie-uitwisseling met de inwoners, handhaving van de openbare orde, voorbeeldfunctie aan de scholen, signaleren van verbeteracties, enz.

De interpolitiezone van Huldenberg, Oud-Heverlee en Bertem werkt reeds twee jaar. De resultaten zijn zeer goed. Er is regelmatig overleg en de samenwerking verloopt vlot. Fusiebelangen is dan ook verheugd dat de federale regering beslist heeft om de interpolitiezone van Huldenberg, Oud-Heverlee en Bertem te handhaven. Voor FB zal de interpolitiezone op termijn leiden naar een nog betere dienstverlening aan de bevolking.

Fusiebelangen is voorstander voor het behoud van lokale politiecommissariaten die een zo laag mogelijke drempel inhouden voor de inwoners. De nieuwe lokalen die voor de politie van Oud-Heverlee zullen worden gebouwd, zullen deze openheid vorm geven.

Veiligheid op de weg

Fusiebelangen staat voor een degelijke infrastructuur. Wegen, fietspaden en voetpaden moeten in onberispelijke staat worden aangelegd en onderhouden. De fiets- en voetpaden zullen zoveel mogelijk worden afgescheiden van de rijweg. Op die manier kan elke weggebruiker, jong en oud, maximaal genieten van de bewegingsvrijheid.

Vrijheid houdt ook zekere gevaren in wanneer geen rekening wordt gehouden met alle weggebruikers. Hoffelijkheid, zelf het goede voorbeeld geven en respect voor de zwaksten op de weg, maken elke verplaatsing voor iedereen een stuk aangenamer. Wie waardeert geen fikse wandeling op vlakke en brede voetpaden? En ook in het bos moet iedere wandelaar rustig kunnen genieten van zijn recreatie.

Snelheid is vaak de grote boosdoener. De senioren en kinderen schrikken op. En iedereen roept dan al gauw om snelheidsremmers, éénrichtingsverkeer en plaatselijke snelheidsbeperkingen. Fusiebelangen zal er op termijn voor zorgen dat de kinderen op alle plaatsen veilig kunnen fietsen.

Fusiebelangen wil de snelheid van het verkeer aanpassen aan de infrastructuur enerzijds en aan de omstandigheden en omgevingsfactoren anderzijds. Het is voor FB vanzelfsprekend en evident dat een schoolomgeving en een woonwijk een andere aanpak moeten krijgen dan bv. een gewestelijke verbindingsbaan. Kortom, FB zal het verkeer aanpassen aan de omgeving en deze aanpak zal zowel de bewoners als de weggebruikers ten goede komen. Fusiebelangen pleit voor een realistische benadering van de verkeerssituatie.

Fusiebelangen neemt dit alles op in een verkeersveiligheidsplan. Er zal een inventaris van de kritieke plaatsen worden opgemaakt om vervolgens een passend antwoord te vinden op elk van de problemen. Fusiebelangen heeft steeds veel aandacht gehad voor de veiligheid rondom de scholen. In het verkeersveiligheidsplan zal opnieuw bijzondere aandacht worden geschonken aan de verkeersveiligheid van de schoolomgeving.

Onze gemeente zal vlot te bereiken zijn en blijven, maar iedereen zal op een veilige manier door onze gemeente worden geleid en begeleid. Daarom ook zal Fusiebelangen het openbaar vervoer stimuleren en het gebruik ervan aanmoedigen.

Veiligheid is een zaak van iedereen. FB zorgt voor een perfecte omkadering en infrastructuur en dan is het aan iedere inwoner om hier op een aanvaardbare manier gebruik van te maken.

Een veilige gemeente: vandaag nog een uitdaging. Na 8 oktober: een vriendelijke uitnodiging!