De hoven van Bierbeek

blokje.gif (1094 bytes)blokje.gif (1094 bytes)blokje.gif (1094 bytes) blokje.gif (1094 bytes)

Herpendaalstraat
...schitterende landelijke sites

Schotteshof
Schotteshof

Hiliariuskerk.jpg (12716 bytes)
De St.Hilariuskerk

Bordingenhof
Bordingenhof

de watertoren.van Bierbeek
de originele watertoren

Blauwschuur
Blauwschuurhoeve

Opvelp
Opvelp

Jezuitenhof
Jezuïetenhof

Berkenhof
Berkenhof

Berkenhof
Berkenhof

Deze keer stellen we u een gemakkelijke en niet te lange fietstocht voor naar Bierbeek en Opvelp, langs schitterende landelijke sites, met eeuwenoude boerderijen. Bovendien stellen we u, langsheen deze route, een drietal natuurgebieden voor, zodat u onze fietstocht gemakkelijk kan uitbreiden of combineren met wandelingen. Het grootste deel van de fietstocht verloopt over rustige verharde wegen, al schuwen we een landwegje of een kasseistrook niet. Bij droog weer is een normale fiets dan ook goed genoeg. Vertrekken maar, zouden we zeggen. We wedden erop dat u het zich niet zult beklagen!

Fietsen....

We verlaten het centrum van Haasrode en fietsen richting Bierbeek. Via de Dassenstraat en de Parkstraat komen we op een wat ingewikkeld aandoend kruispunt: "de Lindeboom". Op dat kruispunt nemen we links het kleine asfaltwegje bergop, dat ons dra voorbij de zandgroeven brengt. De oude zandgroeven aan de overkant worden als stortplaats gebruikt. We steken de E40 over en vervolgen rechtdoor. Vanop de brug of even daarna heeft u een zicht op de tunnelingang van de TGV lijn naar Luik die hier schuin de E40 kruist en  verderop de E40 blijft volgen tot Luik. 

Door de TGV moeten we deze wandeling nu flink omgooien, we kunnen niet zomaar over de sporen. Onmiddellijk na de brug over de E-40 draaien we scherp rechts. Dit wegje kronkelt zich tot aan de splitsing met de Herpendalstraat. We slaan linksaf en volgen de ze straat zo'n 500 meter en dan nemen we links de Builoogstraat.  Bergaf gaat het nu, weldra kruisen we voorzichtig de drukke Korbeeklosestraat en fietsen rechtdoor de Dreefstraat in. We rijden nu omheen het Wilderhof , nu een recreatiedomein, en niet onbesproken omwille van de vele milieuovertredingen. De autosnelweg onderdoor en vervolgens de eerste straat links, nadien de eerste rechts (Meerbeekstraat). Aan het kapelletje rechtdoor en vervolgens de Keiberg rechtsaf. Hier heeft u een mooi uitzicht op het Schotteshof waar we even later zullen langsrijden. Even voorbij dit hof, rechts de Gareelstraat in, die even verder vernauwt tot een mooi smal paadje langs de Mollendaalbeek. We komen nu in het centrum van Bierbeek. Vergeet niet even de St.- Hilariuskerk te bezichtigen. Achter de kerk loopt een klein wandelpaadje langs de beek. Dat paadje volgen we tot een paaltje aangeeft dat de wandelweg ons naar rechts voert tot we op de Bevekomsestraat uitkomen. Links afslaan en weldra komen we aan het massieve Bordingenhof dat aan de linkerkant van de weg ligt. Dit hof en de omliggende landbouwgronden, waar we zo dadelijk zullen voorbij fietsen, werden zopas beschermd als monument en als dorpsgezicht

Even verder nemen we links de Krabbeheidestraat. Langs heel wat velden met appelaars fietsen we verder tot de brede Opvelpsestraat. We rijden hergaf tot de splitsing, waar we rechts de Neervelpsestraat nemen. Het wordt klimmen nu, tot de opzichtige watertoren, het hoogste punt van onze tocht, 102,5 meter boven de zeespiegel.

Even verder bemerken we aan de linkerkant de Tienmeelhoeve van recentere datum. Voorbij deze hoeve, rechtsaf de kasseiweg nemen naar de Blauwe Schuur,, één der mooiste hofsteden van onze tocht. Driemaal na mekaar de eerste weg links afslaan brengt ons terug op de Neervelpsestraat. We fietsen Neervelp binnen, een deelgemeente van Boutersem.

We fietsen altijd maar rechtdoor, tot we op een gegeven moment, vlak voor een bruggetje rechts afslaan. De weg lijkt dood te lopen op het erf van een boerderij, maar het zanderig weggetje brengt ons naar Opvelp. We fietsen voorbij de Verbrande Toren, enkel de toegangspoort is nog een restant van een oude hoeve uit de 17de eeuw.

Aan de Hoegaardsesteenweg slaan we rechtsaf. De volgende straat linksaf, de Velpestraat brengt ons voorbij het Jezuïetenhof . Volgend kruispunt opnieuw links de Weg tussen weiden. Ook hier een prachtige vierkanthoeve, het Berkenhof. De landweg leidt ons langs een schitterend vergezicht. De talrijke holle wegen in de omtrek zijn een ideaal wandelgebied. Wij slaan echter rechts de weg naar de beschaafde wereld in. Nu wordt onze beschrijving simpel. We blijven de mooie Perrestraat volgen tot in het kleine gehucht Mollendaal.

Onderweg hebben we nog de mogelijkheid te verpozen in het Vuilenbos rechts. In Mollendaal nemen we even richting Weertsedreef. Enkele honderden meter voor Mollendaalbos nemen we rechts de Oude Geldenaaksebaan, die ons naar een opvallend wit gebouw leidt, het Schaveienhof, een hof met een losse structuur, waarvan een van de huizen een replica is van "het Spaans Dak" aan het Zoet Water. Aan dit hof schuin rechts, tot we aan de volgend kruispunt links de Nieuwe Geldenaakse baan nemen. Steeds rechtdoor, komen we voorbij de laatste grote hofstede, het Bergenhof.

Dit hof ontleent haar naam aan de eigenaars van de 15de eeuw, de heren van Bergen. In de tweede helft van de 18de eeuw werd het Bergenhof grondig heropgebouwd en ook later werden gedeelten gerestaureerd. Boven de deur, in Franse stijl, vinden we de datering 1762. De stallingen hebben mooie rondbogen. De muren zijn door de muurankers op 1678 gedateerd. Het Bergenhof is een typische halfgesloten hoeve. 

De grove kasseien van de Bergenstraat ons terug naar Haasrode brengen.


 

 

 

 

 

Hazenberg
Hazenberg

 

Blauwschuurbroek
Blauwschuurbroek

Wandelen

Wandelen kan men te over in Bierbeek en Opvelp. Ondanks wat lintbebouwing blijven er nog vele groene ruimtes over in Bierbeek. Opvelp is een kleine landelijke kern gebleven in een nog prachtig agrarisch cultuurlandschap. Naast de markante historische hoeven, kenmerkt de streek zich door heuvels met verspreide bosjes en de vele holle wegen. De Velpe, nu weer met zuiver water, bepaalt nog steeds het dorpsgezicht. Wij beperken ons hier tot een drietal markante natuurgebieden in de buurt van onze fietsroute. (zie detailkaart)

De Hazeberg. (2 ha) Het gaat om een naar het westen gerichte helling die vroeger als gemene weide (in de volksmond: de "commune") werd gebruikt. Langs de bovenkant grenst dit droge grasland aan een prachtig talud met een afwisseling van beboste, houtige vegetaties en kruidenvegetatie, een brede mantel met een struweel doorsneden door een losweg. Een rijke flora zorgt ervoor dat er bij recente observeringen 16 dagvlindersoorten waargenomen werden. Het is ook een ideale observatieplaats voor roofvogels als buizerd, sperwer en torenvalk. Op dit ogenblik loopt er een begrazingsproject met pony's. Vanop de Hazeberg heb je het mooiste zicht op Opvelp.

Het Blauwschuurbroek is een relatief klein natuurreservaat (3 ha) Het ligt op de grens van Bierbeek met Opvelp. Het bestaat uit een elzenbosje en voornamelijk vochtig grasland. Dankzij een jarenlang weloverwogen beheer door het de plaatselijke natuurvereniging kon het uitgroeien tot een gebied met een hoge natuurwaarde. Dat beheer houdt het maaien en afvoeren van het maaisel in, gecombineerd met extensieve begrazing door twee Noorse fjordenpaarden. De resultaten ervan zijn duidelijk merkbaar in de gevarieerde vegetatie. Hier zie je géén eeuwig groene weiden door verrijking met meststoffen. Wie geen herinnering meer heeft aan bloeiend grasland moet in het voorjaar zeker een kijkje gaan nemen in Blauwschuurbroek!

Het Vuilenbos en de onmiddellijke omgeving waren tijdens de prehistorie al gekend door de mens. Onderzoek toonde aan dat 100.000 jaar geleden dit gebied al bezoek kreeg van jagers. Vanaf 3000 jaar voor Christus tonen de vele gevonden stenen voorwerpen (bijlen, maalstenen, klingen, pijlen...) aan dat het gebied intensief bewoond werd. Door zijn zeer vochtige bodem en zijn rijke variatie aan planten is ook dit een uniek stukje natuur.

info

In het gemeentehuis van Bierbeek zijn een tiental brochures met wandelingen en fietsroutes verkrijgbaar, tegen 10 frank per stuk.

Enkele jaren geleden verscheen 'Natuurverkenningen tussen Velpe en Mene', een uitstekende brochure met 5 wandelingen onder andere in Bierbeek. Een uitgave van Natuurreservaten Oost-Brabant vzw. afdeling Velpe-Mene Tel 016/25.25.19. (220 frank)

De plaatselijke natuurvereniging "Het Vossenhol"  M.Vos Perrestraat 9A Bierbeek

blokje.gif (1094 bytes)blokje.gif (1094 bytes)blokje.gif (1094 bytes) blokje.gif (1094 bytes)